رتبه بندی انفورماتیک چیست

رتبه بندی انفورماتیک چیست و چرا برای شرکت‌های فناوری مهم است؟

رتبه بندی انفورماتیک معیاری پیشرفته برای شرکت‌های فعال در حوزه‌ی فناوری اطلاعات است که به این شرکت‌ها در جهت رتبه‌بندی و نظارت بر فعالیت آن‌ها ارائه می‌شود. احذ این رتبه‌بندی برای این شرکت‌ها بسیار مهم است. این رتبه‌بندی از طریق نهادهای مربوط به معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی کشور انجام می‌شود تا معیاری مناسب برای تعیین جایگاه و امتیاز هر یک از شرکت‌های فعال در حوزه‌ی فناوری باشد. شما می‌توانید از خدمات مشاوره وکیل کسب و کار در این زمینه بهره‌مند شوید.

البته باید در نظر داشت که فرایند رتبه‌بندی انفورماتیک توسط معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی کشور به صورت رسمی و مستقل انجام نمی‌شود. در حقیقت هنوز نهادها یا سازمان‌های معتبری در ایران وجود ندارد که به طور کامل به تحلیل و ارزیابی علم اطلاعات و انفورماتیک بپردازند و رتبه‌بندی در این حوزه را انجام ‌دهند. رتبه‌بندی انفورماتیک از عدد ۷ تا ۱ انجام می‌شود که عدد ۷ به عنوان رتبه‌ی پایه و عدد ۱ به عنوان رتبه‌ی برتر آن شناخته می‌شود.

با توجه به این موضوع از آنجا که رتبه‌بندی انفورماتیک از طرف معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی کشور ایران تأیید شده نیست؛ در حقیقت این نهاد در زمینه‌ی مذکور چشم‌اندازسمی و جامعی را ارائه نمی‌داده است؛ با این حال معتبرترین منابع مرتبط با رتبه‌بندی انفورماتیک، باید از سایت‌ها و نشریات بین‌المللی، دانشگاه‌ها و سازمان‌های علمی استفاده شود. در صورت تغییر وضعیت یا تأیید رسمی برای رتبه‌بندی انفورماتیک از سوی معاونت برنامه‌ریزی و نظارت راهبردی کشور ایران، می‌تواند اطلاعات بروزرسانی شده را در نظر گرفت.

چه عواملی در رتبه‌بندی انفورماتیک شرکت‌ها تاثیر دارند؟

برای بررسی عوامل در رتبه بندی انفورماتیک بهتر است کمی در مورد تاریخچه‌ی آن بدانید؛ بر این اساس تا سال ۱۳۸۴ در کشور، دو فاکتور اصلی میزان حقوق و دستمزد پرداختی شرکت‌ها به کارکنان خودشان در کنار میانگین درآمد مشمول مالیاتی شرکت‌ها به عنوان فاکتورهای تعیین‌کننده رتبه‌بندی در شورای عالی انفورماتیک مد نظر بودند؛ اما با گذشت زمان و پیشرفته شدن فرایند رتبه‌بندی انفورماتیک، تغییرات اعمال‌شده در سال ۱۳۹۰، فاکتوری دیگر نیز برای بررسی سطح رضایت مشتری به عنوان سومین عامل قابل ارزیابی جهت تعیین رتبه‌بندی شرکت‌ها نیز در نظر گرفته شد.

این اقدام با هدف بهبود و توسعه سیستم رتبه‌بندی و ارتقاء کیفیت خدمات ارائه‌شده توسط شرکت‌ها به مشتریان صورت گرفت که تا به امروز نیز پابرجا است. اعمال این فاکتور جدید نشان از آن دارد که رضایت مشتریان در ارزیابی عملکرد شرکت‌ها و اعطای رتبه‌بندی به آن‌ها از ارزش بیشتری برخوردار شده است.

باید در نظر داشت که رتبه بندی شرکت‌های انفورماتیک فعال در این حوزه در شاخه‌های مختلفی انجام می‌شود که شامل این موارد است:

  1. ارائه و پشتیبانی سخت‌افزاری در بسترهای  مین‌فریم (MainFrame)
  2. تولید و ارائه رایانه‌های غیرمین‌فریم (non-MainFrame)
  3. شرکت‌های تولیدی فعال در حوزه‌ی محصولات و تجهیزات جانبی
  4. ارائه‌ی سطح بالای امنیت فضای تولید 
  5. ارائه و پشتیبانی بسته‌های نرم‌افزاری و نرم‌افزارهای حامل محتوا
  6. شرکت‌های ارائه‌دهنده‌ و پشتیبانی‌کننده‌ از نرم‌افزارهای پایه‌ای، سیستم‌ها و ابزارها
  7. خدمات شبکه‌های اطلاع‌رسانی 
  8. شرکت‌های فعال در صنعت عرضه و ارائه خدمات داده‌های رایانه‌ای و مخابراتی 
  9. شرکت‌های مشاوره‌ای و نظارتی بر اجرای طرح‌های فناوری
  10. فرایند ارائه و پشتیبانی در حوزه‌ی آموزش و پژوهش
  11. ارائه درست خدمات پشتیبانی
  12. شرکت‌های ارائه‌دهنده و توسعه‌دهنده‌های سیستم‌های ویژه
  13. سیستم‌های اتوماسیون صنعتی
  14. شرکت‌های فعال در حوزه‌ی تولید قطعات و ملزومات
  15. تولید و پشتیبانی نرم‌افزارهای سفارش مشتری

شاخص‌های رتبه‌بندی برای شرکت‌های فعال در حوزه‌ی انفورماتیک

شاخص‌های رتبه‌بندی شرکت‌های فعال در حوزه‌ی انفورماتیک به چندین شاخص اساسی بستگی دارد که به عنوان معیارهای اصلی در این فرآیند مورد استفاده قرار می‌گیرند. این شاخص‌ها شامل حجم کار و پروژه‌ها، کیفیت خدمات و محصولات، نوآوری و فن‌اوری به کار رفته توسط آن‌ها، مشارکت در پروژه‌های ملی و بین‌المللی، انعطاف‌پذیری و سرعت عمل، سابقه و تجربه، رضایت مشتریان و انجام پروژه‌های پژوهشی و علمی هستند.

شرکت‌هایی که در حوزه‌ی انفورماتیک فعالیت دارند و در ارائه خدمات و محصولات با کیفیت و نوآوری برجسته‌ای دارند، به احتمال زیاد در رتبه‌بندی برتر قرار می‌گیرند. در این میان، شرکت‌هایی که در پروژه‌های ملی و بین‌المللی مشارکت داشته و انعطاف‌پذیری و سرعت در پاسخگویی به نیازها را دارا هستند، نیز از مزیت‌هایی در این فرآیند برخوردارند.

در این رتبه‌بندی، مشارکت در پروژه‌های پژوهشی و علمی، سابقه و تجربه‌ی موثر در معیارهای ارزیابی شرکت‌ها محسوب می‌شوند. علاوه بر این، رضایت مشتریان از خدمات و محصولات ارائه‌شده توسط شرکت‌ها، نقش مهمی در رتبه‌بندی ایفا می‌کند. در نهایت، توانایی شرکت‌ها در ارائه‌ی خدمات شبکه‌های اطلاع‌رسانی، امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات و خدمات پشتیبانی نیز به‌عنوان معیارهای مؤثر در این فرآیند لحاظ می‌شوند. البته طبق آنچه پیشتر گفته شد فاکتورهایی خاص و موثری نیز در روند رتبه‌بندی تاثیرگذار هستند که شامل این موارد می‌شوند:

ارتباطات در ارزیابی این پارامتر در فرآیند رتبه‌بندی، سطح ارتباطات موثر شرکت‌ها با مشتریان، متخصصان و سایر ذینفعان ملاک اصلی است که به‌عنوان اساس بررسی، تجزیه و تحلیل می‌شود. نوع ارتباطات و رضایت از آن‌ها به‌عنوان یکی از مؤلفه‌های کلان در پروسه‌ی امتیازدهی در نظر گرفته می‌شود. این پارامتر با درصد ۳۰ از کل امتیازات نهایی شرکت‌ها تأثیر می‌گذارد.

فاکتور منابع انسانی از معیارهای دیگری است که در این روند تاثیر گذار است. در ارزیابی این پارامتر در فرآیند رتبه‌بندی، میزان حقوق و دستمزد اظهارشده که در جداول مربوط به حقوق و دستمزد اظهارنامه مالیاتی برای هر شرکت مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. در صورتی که شرکت دارای اظهارنامه مالیاتی نباشد، میزان حقوق و دستمزد مندرج در فهرست بیمه بررسی می‌شود. این پارامتر با ۷۰ درصد از کل امتیازات نهایی شرکت‌ها تأثیرگذار است. البته باید توجه داشت که که پارامتر منابع انسانی به‌عنوان یکی از عوامل اساسی در امتیازدهی و رتبه‌بندی شرکت‌ها در حوزه‌ی انفورماتیک در ایران مد نظر قرار می‌گیرد.

فاکتور رضایت از مشتری: عامل رضایت مشتری، عاملی است که در چند سال گذشته به این روند اضافه شده است. یکی از اصولی‌ترین فاکتورهای مورد نیاز برای رتبه‌بندی و احراز صلاحیت شرکت‌های انفورماتیک، ارتباط مؤثر و رضایت مشتری است. دبیرخانه شورا موظف است شیوه‌های تبدیل رضایت مشتری به ملاک‌های کمی را تعیین کند تا بتوان به‌صورت دقیق این عامل را در ارزیابی‌ها مد نظر قرار داد.

هر حکمی که از سوی دادگاه‌های صالحه در قوه قضاییه و نظام صنفی رایانه‌ای (شورای انتظامی استان و شورای انتظامی کل) صادر شده باشد، تاثیر قابل‌توجهی در رتبه‌بندی شرکت‌ها خواهد داشت. این تاثیر از زمان اعمال حکم و به مدت ۴ سال پس از صدور حکم به‌طور مداوم ادامه خواهد داشت و تاثیرات آن را از دیدگاه امتیازدهی در نظر می‌گیرند. این موضوع نشان‌دهنده اهمیت حکم‌های صادره از مراجع قانونی در رتبه‌بندی شرکت‌ها و تأثیرگذاری آن‌ها بر عملکرد و موقعیت شرکت‌ها در بازار انفورماتیکی است.

دریافت خدمات مشاوره در زمینه‌ی رتبه انفورماتیک بهتر است توسط حقوق‌دانان مجرب و حرفه مانا ثبت انجام شود. در نتیجه‌ی این موضوع می‌توانید با مشاوران این مرکز به صورت تلفنی یا حضوری تماس بگیرید. برای دریافت اطلاعات بیشتر می‌توانید با شماره‌های زیر با مانا ثبت ارتباط قرار کنید:

۰۲۱۴۴۳۸۸۰۵۲

۰۲۱۴۴۳۸۸۰۷۲

۰۲۱۴۴۳۸۸۰۷۴

شماره موبایل: ۰۹۱۲۵۴۵۳۱۵۰

همچنین می‌توانید با مراجعه به آدرس مرکز اصلی این نهاد به نشانی تهران، خیابان ستارخان، خیابان کوثر دوم، پلاک ۱ ساختمان دلگشا طبقه پنجم واحد ۳۴ با مشاورین این مرکز در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *